Antifascist, antiracist news and views

Poliisi hälytti paikalle lisävoimia, kun rasistisia kommentteja huudellut ryhmä kokoontui Turun kauppatorille häiritsemään rasisminvastaista mielenosoitusta. TS/Riitta Salmi

Äärioikeistolaisjoukko häiritsi rasisminvastaista mielenosoitusta Turun kauppatorilla

Turun Sanomat 20.11 2010 13:30:51

Parikymmentä äärioikeistolaista nuorta kokoontui Turun kauppatorille häiritsemään rasisminvastaista mielenosoitusta lauantaina. Poliisi sai joukon hajaantumaan, ja häiriö jäi rasististen lauseiden huuteluksi.

Tuomiokirkolta torille kello 12 marssinut rasisminvastainen kulkue keräsi arviolta yli sata mielenosoittajaa. Poliisi turvasi mielenosoitusta, koska internetissä oli ollut uhkaavaa kirjoittelua.

Kulkue sai marssia muuten rauhassa Kauppatorille, mutta yksi mies huuteli maahanmuuttajavastaisia iskulauseita Eerikinkadun ja Brahenkadun kulmassa.

Samaan aikaan parikymmenpäinen äärioikeistolaisjoukko marssi Puutorilta Kauppatorille. Osa joukosta oli peittänyt kasvonsa huiveilla. Kauppatorilla ryhmä huuteli rasistisia kommentteja. Poliisien ympäröimä ja puhuttelema joukko hajaantui jonkin ajan kuluttua.

Ylikonstaapeli Artturi Hård Varsinais-Suomen poliisista kertoi, että poliisi sai tiedon skinheadien kokoontumisesta aamulla. Kauppatorilla oli enimmillään kuusi poliisipartiota seuraamassa ja rauhoittelemassa tilannetta.

– Ei mitään hämminkiä, Hård kuittasi tilanteen rauhoituttua.

Ugandalainen ohikulkija Jean-Patrick Mpindi seurasi mielenosoitusta ja äärioikeistolaisten kokoontumista vierestä. Hän piti rasisminvastaisen mielenosoituksen sanomaa tärkeänä, koska maailmassa on juuri nyt paljon kansainvälisiä ongelmia kuten talouskriisi ja ilmastonmuutos.

Rasisminvastaisen mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Teea Jäske arvioi, että Turussakin näkyvä rasismi liittyy lamaan.

– Kun asiat eivät ole taloudellisesti hyvin, syytetään maahanmuuttajia, Jäske totesi.

Rasisminvastainen toimintaryhmä koostuu eri järjestöistä, puolueista ja yksityisihmisistä. Kulkueella haluttiin kiinnittää huomiota köyhyyteen ja syrjäytymiseen sekä ihmisoikeuksien ja lasten oikeuksien edistämiseen. Tänään lauantaina vietetään lapsen oikeuksien päivää.

———————————————————————————————————————–

Rasismi Turussa. Nyt.

Turun Sanomat 16.1 2011 02:34:35

http://www.ts.fi/online/mielipiteet/lukijoilta/189082.html

Turussa tapahtui seuraavaa: tulin ulos eräästä ravintolasta hilpeässä tunnelmassa. Havahduin kovaan huutoon takanani: ”S****nan n****ri, pysähdy tai käy huonosti!” Pelästyin ja käännyin katsomaan. Ohitseni juoksi tummaihoinen ja hoikka nuori mies kauhistunut ilme kasvoillaan. Muutaman askeleen päässä oli 7–8 kookasta ja päihtynyttä suomalaismiestä, joista osa oli ”nahkapäitä”. Jahtaajat näyttivät lopettavan jahtinsa hieman ennen torinkulmaa.

Miksi todistin kristalliyön omaista vainoa 2000-luvun Turussa ja vieläpä tulevassa kulttuuripääkaupungissamme, jonne tulee virtamaan kulttuurituristeja sankoin joukoin?

Entäpä muut vastaavanlaiset viimeaikaiset ilmiöt: buddhalaistemppelin kohtaamat rasistiset ilkityöt, rasismin vastaisen kulkueen näyttävä vastustaminen, uusnatsien viime aikojen terrorisointi ulkomaalaisia ja heidän omistamia ravintoloita kohtaan, tappelut?

Toivon, että mainitsemani rasistiset ilmiöt kuuluisivat jo historian havinaan ja että niihin ei tarvitsisi törmätä nykyaikana. Eräs henkilö esitti itselleni rasismin ratkaisuksi paljon vahvempaa reaktiota politiikan- ja kulttuuripiiriemme tahoilta kuin mitä se nyt antaa.

Turkulaisten vaikuttajien tulisi tuomita kaikenlainen rasistinen toiminta suuriäänisesti rakoilemattomana yhteisrintamana samalla kun poliisi nujertaisi kaikenlaisen rasistisen toiminnan jo heti kättelyssä.

Miksi poliisi ei tehosta toimintaansa ja anna esimerkkiä oikeudenmukaisen yhteiskunnan toiminnasta? Miksi sananvapauden ja isänmaan ystävyyden nimissä saa lietsoa pelkoa ja vihaa? Miksi tulevassa kulttuuripääkaupungissamme rasismi, uusnatsismi ja radikaalioikeistolaisuus rehottaa isolla volyymilla?

Huolestunut paljasjalkainen turkulainen

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: