Turussa käännettiin selkää rasismille 17.4.2015

Perussuomalaisten vaaliehdokas ja kaupunginvaltuutettu Vilhelm Junnila piti perjantaina 17.4. vaalitilaisuuden Turun kaupunginkirjastossa. Vaalitilaisuudessa oli kutsuvieraana myös uusfasisti ja “maahanmuuttokriittisistä” puheenvuoroistaan tunnettu europarlamentaarikko Jussi Halla-Aho sekä Ruotsidemokraattien kansanedustaja Kent Ekeroth.

Ruotsidemokraatit ovat nationalistinen puolue, joka ajaa nykyaikaistettua kansallissosialismia. Kent Ekeroth tunnetaan myös kyseenalaisista metodeistaan, kuten toisinajattelijoiden uhkaamisesta rautaputkin.

Kulttuurivihkot: Turussa käännettiin selkää rasismille

Turun pääkirjastossa juuri eduskuntavaalien alla perjantaina 17. huhtikuuta järjestetyn Perussuomalaisten Maahanmuuttoseminaarin keskeytti rasismille selän kääntävä mielenilmaus.

turku_perussuomalaiset

Tilaisuuteen oli saapunut puhumaan Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho sekä Ruotsista Sverigedemokraterna-puolueen kansanedustaja Kent Ekeroth, tarkoituksenaan vauhdittaa paikallisen perussuomalaisen ehdokkaan Vilhelm Junnilan eduskuntavaalikampanjaa. Molemmat poliitikot ovat tulleet tunnetuiksi ”maahanmuuttokriittisistä”, ihmisiä etnisen taustan perusteella arvottelevista lausunnoistaan.

Kun Jussi Halla-aho oli alkanut puhua, useat käänsivät hänelle selän salissa. Myös salin ulkopuolella yli 20 mielenosoittajaa seisoi selin ikkunoita vasten, käsissään vastalauseita rasistiselle politiikalle. Ruotsista tuttu rauhanomainen mielenilmaisutapa Sverigedemokraterna-puoluetta vastaan rantautui näin myös Suomeen. Iltalehden uutisoinnissa (17.4.2015) mainittiin vain salissa tapahtunut osa mielenilmaisusta, eikä siinä osattu yhdistää mielenilmaisua Ruotsin Vänd ryggen mot rasismen -liikkeeseen. Vuoden 2014 aikana lukuisat Sverigedemokraternan tilaisuudet saivat vastaansa satoja selänkääntäjiä.

Ruotsidemokraatit on 1988 perustettu, nykyisin maahanmuuttovastainen, nationalistinen ja konservatiivinen puolue, jonka juuret ovat vahvasti fasistisessa ideologiassa ja Ruotsin 1990-luvun natsiliikkeissä (Helsingin Sanomat 16.9.2014). Örebron yliopiston valtiotieteen professori Mats Lindbergin mukaan Ruotsidemokraatit ajaa nykyaikaistettua kansallissosialistista ideologiaa (Bjurwald, 2011).

Vaikka Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi Helsingin Sanomissa 16.9.2014, että ”heidän [ruotsidemokraattien] historiansa on sellaisissa juurissa, jotka ovat meille vieraita”, paljastaa Turun tilaisuus jotain muuta. Naapurimaiden fasistit saattavat olla löytämässä puoluepoliittisen yhteistyön kipinää.

Käännetään selkä rasistiselle politiikalle -mielenilmaisu oli lyhyessä ajassa kokoon kutsuttu, ja sen järjestivät riippumattomat toimijat. Mielenilmaisuun osallistui lähes neljäkymmentä ihmistä. Mielenilmaisu jatkui puolen tunnin ajan ulkopuolella, jonka jälkeen poliisi saapui paikalle ja alkoi kysyä mielenosoittajien henkilöllisyystodistuksia. Tämän jälkeen mielenilmaisijat siirtyivät ulkona olevien ikkunoiden taakse, jotka reunustivat Turun pääkirjaston Studio-tilaa.

”Seisoimme hiljaa kirjaston aulassa paperi kädessä. Paperi, jossa oli yliviivattu hakaristi ja tämän seurauksena poliisi kyselee henkkareita. Tämä oli vähintäänkin outoa”, nimettömänä pysyttelevä mielenosoittaja hämmästelee mutta iloitsee siitä, että mielenilmaisuun osallistui enemmän ihmisiä kuin itse Perussuomalaisten järjestämään seminaariin.

http://kulttuurivihkot.fi/lehti/jutut/uutiset/643-turussa-kaannettiin-selkaa-rasismille

Iltalehti: Mielenilmaus keskeytti Halla-ahon puheen – “Ehkä odotetaankin hetki”

 Perjantai 17.4.2015 klo 18.46 (päivitetty klo 18.57)
 Järjestyksenvalvojat saattelivat mieltään ilmaisseet pois keskustelutilaisuudesta.

hallisj1704kj_503_uu

Vaalitilaisuus keskeytyi hetkeksi hiljaiseen mielenilmaukseen. (KUVAKAAPPAUS SUOMEN UUTISTEN VIDEOLÄHETYKSESTÄ)

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaan Vilhelm Junnilan vaalitilaisuus Turun kaupunginkirjastossa keskeytyi perjantai-iltana mielenilmaukseen.

Junnilan avaussanojen jälkeen puhujanpönttöön nousi perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, joka aloitti puheensa viitaten puolueen aiemmin julkaisemaan tutkimukseen maahanmuuton kustannuksista.

Puhe kuitenkin keskeytyi pian, kun yleisön keskeltä nousi yllättäen seisomaan muutama henkilö. Mieltään ilmaisseet kääntyivät kohti kameraa, joka taltioi videolähetystä perussuomalaisten Suomen Uutiset -sivustolle. Henkilöt pitivät käsissään papereita, joista yhteen oli tulostettu kieltomerkein varustettu hakaristi.

– Ehkä odotetaankin hetki…, keskeytti Halla-aho puheensa.

Äänetön mielenilmaus oli kuitenkin nopeasti ohi, kun järjestyksenvalvojat saattelivat mielenosoittajat videokuvan perusteella kummemmitta kommelluksitta pois paikalta.

– Siihen jäi nyt vähän ikävä aukko (yleisön) keskelle, tuumasi Halla-aho jatkaessaan puhettaan.

Vaalitilaisuudessa oli määrä käsitellä maahanmuuttopolitiikkaa. Halla-ahon lisäksi vierailevana puhujana paikalle oli kutsuttu ruotsidemokraattien kansanedustaja Kent Ekeroth.

KALLE JOKINEN

Turun sanomat: Iltalehti: Perussuomalaisten kampanjointia häirittiin Turussa

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaan Vilhelm Junnilan kampanjointia häirittiin perjantaina mielenilmauksella Turussa, kertoo Iltalehti.

Junnilan avaussanojen jälkeen Turun kaupunginkirjaston puhujanpönttöön nousi perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho. Iltalehden mukaan Halla-ahon puhe maahanmuuton kustannuksista keskeytyi kuitenkin pian, kun yleisön keskeltä nousi seisomaan muutama henkilö käsissään paperit, joihin oli kuvattu kieltomerkein varustettu hakaristi.

Mielenilmaus oli Iltalehden mukaan äänetön ja nopeasti ohi. Järjestyksenvalvojat saattelivat mielenosoittajat rauhallisesti pois paikalta.

Torstai-iltana Turussa häiriköitiin kokoomuksen Ilkka Kanervan vaalikampanjaa.

TS–STT

http://www.ts.fi/uutiset/turun+seutu/759589/Iltalehti+Perussuomalaisten+kampanjointia+hairittiin+Turussa

Helsingin Sanomat: Häiriköt keskeyttivät Halla-ahon puheen – “Pelkään, että Ruotsista alkaa rantautua väkivaltaisempaa käyttäytymistä”

x

Kotimaa 17.4.2015 21:28 Päivitetty 17.4.2015 22:02
Juhani Niiranen / HS

Perussuomalaisten vaalitilaisuutta häiriköitiin perjantai-iltana Turussa.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon puhe keskeytyi Turun kaupunginkirjastossa, kun yleisön joukosta muutama henkilö nousi ylös, heilutteli lappuja ja huuteli.

“Siellä oli isompi joukko joitain vasemmistoaktivisteja. He näyttivät hakaristilappuja, joiden päälle oli vedetty ruksit”, Halla-aho kertoo.

Järjestyksenvalvojat poistivat häiriköt salista nopeasti.

“Joku taisi panna hiukan vastaan. Olin näkevinäni, että joku kannettiin jopa ulos. He jäivät sitten ikkunoiden taakse jatkamaan häiriköintiä”, Halla-aho kertaa.

Häiriköijiä oli salissa kymmenkunta, yhteensä heitä oli parikymmentä.  Osa ei päässyt saliin sisään, koska he eivät halunneet näyttää henkilöllisyystodistustaan.

Halla-aho luonnehtii välikohtausta ikäväksi, mutta ei kuitenkaan kokenut pelkoa.

“Siellä oli isoja miehiä vartioimassa järjestystä. Luotin siihen, että tilaisuus oli täysin hallinnassa”, Halla-aho sanoo.

Halla-aho arvelee, että hän oli todennäköisesti häiriköinnin kohde.

“Toivon, että media ottaisi tällaiset tapahtumat vakavasti. Perussuomalaiset joutuu jatkuvasti ilkivallan kohteeksi. Pelkään myös, että Ruotsista alkaa rantautua Suomeenkin väkivaltaisempaa käyttäytymistä.”

Tilaisuuden järjestänyt eduskuntavaaliehdokas Vilhem Junnila kertoo, että häiriköintiin oli varauduttu ennalta.

Paikalla oli viisi järjestyksenvalvojaa ja poliiseja.

“Tilaisuuteen osallistui myös Ruotsista ruotsidemokraattien kansanedustaja Kent Ekeroth. Ruotsin poliisi oli ollut Suomen poliisiin etukäteen yhteydessä”, Junnila sanoo.

Junnilan mukaan häiriköinti oli järjestäytynyttä: anarkistinen Varis-ryhmä oli jo usean päivän ajan värvännyt väkeä netin kautta tilaisuuteen.

“Olimme varautuneet. Turvallisuusjärjestelymme olivat erittäin hyvät. En ollut missään vaiheessa huolissani.”

“On ikävää, että tällaista tapahtuu, mutta emme me mitään tälle voi. Eivät näitä anarkisteja demokratia, eivätkä vaalit kiinnosta.”

Tilaisuuden aihe oli maahanmuuttopolitiikka. Häiriköinnistä uutisoi ensimmäiseksi Iltalehti.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1429245732863

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: