Vanhoja uutisia vuodelta 2010 / Old news from 2010

10.07.2010 Pizzeria in Turku attacked with molotov cocktail

In short: A molotov cocktail was thrown into a pizzeria at Linnankatu 21 at 2 a.m. The restaurant was set on fire but the workers managed to put it out with a fire extinguisher before any grater damage was done. During the attack there were two customers and two workers  inside but no body was seriously injured. The person who did it was wearing a red shirt and light-colored shorts. He had blond hair but was bald on the top. The police is investigating the case.

Polttopulloisku pizzeriaan Turussa
http://www.verkkouutiset.fi/index.php?o … p;Itemid=4

Turussa tapahtui lauantaina kahden aikaan aamuyöllä tuhotyön yritys. Linnankatu 21 kohdalla olevan pizzerian sisään heitettiin ilmeisesti bensiiniä sisältävä pullo, joka leimahti pizzeriassa liekkeihin.

Henkilökunta sammutti palon ripeästi eikä palo ehtinyt tarttua liiketilan rakenteisiin.

Liikkeessä oli tapahtuma-aikaan asiakkaita, mutta kukaan ei loukkaantunut vakavasti.

Tekijä oli mies, jolla oli punainen paita ja vaaleat shortsit päällään. Hänellä oli vaaleat hiukset, mutta päältä kalju.

Pizzeriaan heitettiin palavaa nestettä Turussa
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim … id=2222959

Pizzeriaan- ja kebabravintolaan heitettiin palavaa nestettä Turun keskustassa Linnankadulla.

Pelastuslaitoksen mukaan neste heitettiin sisälle ravintolan ovelta.

Liikkeenharjoittaja sai palon sammumaan jauhesammuttimella jo ennen pelastuslaitoksen saapumista paikalle. Ravintolassa oli tapahtumahetkellä kaksi asiakasta ja kaksi työntekijää.

Sairaankuljettajat tutkivat kaikki neljä. He olivat hengittäneet jonkin verran sammutusjauhetta.

Palo ehti vahingoittaa muovista juomakoria ja liikkeen lattiaa. Poliisi tutkii asiaa.

———————————————————————————————————————–

11.9.2010 Buddhist temple set on fire

In short: A Buddhist temple still under construction was set on fire in Moisio, Turku. One wall was torn down and supporting structures as well as the roof has been destroyed. One week before, damage had been done to the temple. Then, the altar was damaged and there had been attempts to burn fabrics on the walls. The damage was still not so big, according to the fire brigade. Still, the reparations will cost tens of thousands of euros, says the community’s vice chairperson Ari Vuokko. In the near surroundings of the temple, swastikas has also been painted. The building of the temple started five years ago. The building process has been slow due to a lack of funding. A few hundred families belong to the parish and the temple is the first of its kind in Finland. There are about two thousand Buddhists in Finland.

Turun buddhalaistemppeli sytytettiin tahallaan

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Turu … 5260064296

Tulipalo oli tuhota rakenteilla olevan buddhalaistemppelin viime yönä Turun Moisiossa. Poliisin mukaan noin kello kahden aikaan alkanut palo on tahallaan sytytetty. Tekijästä ei ole toistaiseksi mitään tietoa.

“Uusi isku oli surullinen yllätys”, kertoo Suomen vietnamilaisten buddhalaisten yhdyskunnan varapuheenjohtaja Ari Vuokko.

“Ajattelimme ensin, että kyseessä on nuorison hölmöily, mutta nyt kallistumme enemmän siihen, että kyseessä on viharikos.”

Vuokon mukaan vain palokunnan nopea toiminta esti koko temppeliä palamasta.

“Yksi seinä on revitty auki, kantavia rakenteita ja kattotuoleja on tuhoutunut”, Vuokko listaa.

Temppelillä tehtiin ilkivaltaa myös viikko sitten. Tuolloin rikottiin alttari ja seinille ripustettuja kankaita oli yritetty polttaa.

Yhdyskunta aloitti temppelin rakentamisen viitisen vuotta sitten. Kyseessä on ensimmäinen varta vasten temppeliksi tarkoitettu rakennus Suomessa. Työ edistyy hitaasti, koska rakentaminen rahoitetaan avustuksilla. Yhdyskuntaan kuuluu muutama sata perhettä.

Kaikkiaan buddhalaisia on Suomessa arviolta pari tuhatta. Buddhalaiset pyrkivät kehon, puheen ja mielen vapauteen. Keskeinen toimintatapa on mietiskely eli meditaatio.

Temppelin tuhopolttoyritys tyrmistyttää Turun buddhalaisyhteisöä

http://www.yle.fi/alueet/turku/2010/09/ … 72956.html

Rakenteilla olevassa buddhalaistemppelissä sytytetty tulipalo pelottaa Turussa asuvaa vietnamilaisyhteisöä. Varapuheenjohtaja Ari Vuokko kertoo, että yhteisöön kohdistunut, toistuva kiusanteko ahdistaa buddhalaisuutta harjoittavia perheitä.

Moision kaupunginosassa sijaitsevalla Lotuksen Sydämen temppelin rakennustyömaalla paloi lauantain vastaisena yönä seinä- ja kattorakenteita, mutta pelastuslaitoksen mukaan vahingot jäivät ripeän sammutustyön vuoksi pieniksi.

Päivystävä palomestari Marko Ahtikivi kertoo, että palopaikalla on selvästi ilkivallan merkkejä.

Tieto tihutyöstä tavoitti Suomen Vietnamilaisten Buddhalaisen yhdyskunnan varapuheenjohtaja Ari Vuokon vasta lauantaiaamuna. Hän ei vielä ollut ehtinyt käydä palopaikalla, mutta arvioi vahinkoja netin uutissivustoilla julkaistujen kuvien perusteella.

– Hyvin valitettavaa jälkeä. Toistakymmentä metriä korkean rakennuksen katossa on hiilijälkiä, että kyllä siinä on saatu isot liekit aikaan. Menee varmasti ensi viikkoon, rakennuttajan ja vakuutusyhtiön kanssa täytyy neuvotella, mitä joudutaan tekemään. Joudutaanko kokonaisia kantavia rakenteita uusimaan; tulipalo tuskin ainakaan vahvistaa niitä, aprikoi Vuokko tuoreeltaan.

Palopaikkaa näkemättä Ari Vuokko pelkää kustannusten kohoavan vähintään kymmeniin tuhansiin euroihin. Hän muistuttaa, että jos tekijä tai tekijät saadaan kiinni, nousevat vahingonkorvausvaateet suuriksi.

Suomen ensimmäistä buddhalaistemppeliä on rakennettu hiljalleen useiden vuosien ajan pääosin yhteisön jäsenten lahjoitusvaroilla. Kesällä rakennus saatiin vesikattovaiheeseen. Valmiina on rakennuksen puinen runko ja tiilikatto.

– Kyllä tämä tyrmistyttää, ja pelottaa, että uskaltaako tätä temppeliä käyttää; uskaltaako Suomessa harjoittaa uskontoa.

Äskettäin ilkivallan kohteena

Rakennustyömaa on pitkään ollut tihutöiden kohteena. Vain vajaa viikko sitten ulkoseinien tuulensuojalevyihin puhkottiin reikiä ja sisällä ollut väliaikainen alttari oli rikottu. Tuolloinkin sisällä olevia tekstiilejä oli yritetty sytyttää tuleen.

Lähistöltä on löytynyt myös uhkaavia viestejä, viimeksi perjantai-iltana.

– Läheisellä tiellä oli hakaristejä töherrelty liikennemerkkeihin, mikä tuntuu aika uhkaavalta. En tiedä onko tämä nyt jonkinlainen syyskuun 11:nnen isku tai juhlinta, vai mikä on kyseessä, mutta tuntuu hyvin uhkaavalta, ja itse suomalaissyntyisenä myös hyvin häpeälliseltä, pahoittelee Ari Vuokko.

Hänen mukaansa toistuvat hyökkäykset vietnamilaisyhteisöä kohtaan ovat saaneet sen jäsenet hämmennyksen valtaan, mutta samalla yhteisössä on iloittu siitä, että kohteena ollut yhteisö on saanut yllättävää myötätuntoa netin keskustelupalstoilla.

– Sympatia on tullut oikeastaan suurena yllätyksenä, mutta nämä viharikokset kyllä hämmentävät kovasti. Kyllä näistä valitettavasti on puhuttava viharikoksina. Meillä ei ole oikeastaan muuta mahdollisuutta kuin yrittää herättää myötätuntoa, se on ollut buddhalainen strategia ylipäätään, jos sitä kautta saadaan tilanne rauhoittumaan.

Suomen Vietnamilaisten Buddhalaisten yhdyskunta kokoontuu jo lauantaina pohtimaan jatkotoimia. Kyseessä on Suomessa asuvien vietnamilaisten vuonna 1998 perustama uskonnollinen yhdyskunta. Jäseniä yhdyskunnassa on noin kaksisataa perhettä.

Tuhotyöhön liittyviä vihjeitä voi soittaa Varsinais-Suomen poliisille numeroon 046 – 628 02 62.

YLE Turku

———————————————————————————————————————–

1.11 2010 A gang of skinheads run amok in the center of Turku during the night – the police caught 10

Early Saturday evening a gang of 20 “anti-immigrant”* skinheads gathered in the center of Turku. After a while the police started to get calls about assaults and other disturbances. They tried to pick fights with people with immigrant backgrounds and went inside immigrant-owned restaurants to shout racist slogans. The police caught 10 persons for assault, from which no-one was seriously injured. The nazis had been carrying pepper spray and one baton. They were all about 20 years of age and from the near surroundings of Turku. The police had been trying to follow the group of nazi skinheads during the night but didn’t succeed at all times.

*In Finland there is a fairly new term for racist and nazist views: immigrant-critical or anti-immigrant. It has been introduced by racists and nazis themselves, amongst others politician Jussi Halla-Aho from the Perussuomalaiset (True Finn party).

Skinhead-joukkio riehui Turussa läpi yön – poliisi otti kiinni 10
http://www-2.cms.ts.fi/online/kotimaa/170850.html

Turun keskustaan ilmestyi lauantaina illalla 20 maahanmuuttajavastaista skinheadia. Noin kello 22 alkaen poliisi alkoi saada ilmoituksia pahoinpitelyistä sekä muista järjestyshäiriöistä.

Komisario Stephan Sundqvist kertoo, että joukkio oli sonnustautunut varsikenkiin ja pilottitakkeihin. Jotkut olivat myös ommelleet takkinsa hihaan Suomen lipun. Kaljupäinen joukkio provosoi vastaan tulleita ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, ja osa myös kävi etnisessä ravintolassa huutamassa äärioikeistolaisia iskulauseita. Lisäksi he pyrkivät sisään muutamaan muuhun etniseen ravintolaan, mutta poliisi onnistui estämään sisäänpääsyn.

Joukkio liikehti lähinnä ydinkeskustassa, mutta myös hieman syrjemmällä. Yön aikana poliisi otti kiinni kymmenen joukkion jäsentä. Heitä epäillään pahoinpitelyistä, joissa kukaan ei kuitenkaan saanut vakavia vammoja.

Kaikki kiinni otetut ovat jo päässeet pois putkasta. Kenelläkään heistä ei ole aiempia merkintöjä vakavista rikoksista.

Noin 20-vuotiaiden miesten tarkoitus oli ryhmän oman ilmoituksen mukaan herättää huomiota kaupungilla. Kaikki miehet ovat kotoisin eri kunnista Turun seudulta. Poliisilla ei maanantai-iltana ollut vielä kuvaa siitä, miten ryhmä on organisoinut vierailunsa Turkuun.

Poliisi seurasi ryhmän liikehdintää tarkasti ja puuttui useita kertoja tapahtumiin. Poliisi takavarikoi joukolta muun muassa luvattoman kaasusumuttimen sekä teleskooppipampun.

Poliisi pyrki pitämään ryhmää silmällä koko ajan. Joka hetki heitä ei kyetty tarkkailemaan, koska ryhmä jakautui välillä osiin. Samaan aikaan poliisia työllisti myös tapaus, jossa raskaana oleva nainen väitti joutuneensa puukotuksen uhriksi.

Poliisin mukaan ryhmän riehuminen rauhoittui aamukuuteen mennessä.

TUOMAS RIMPILÄINEN

———————————————————————————————————————–

1.11.2010 Turun Sanomat

Kebab-yrittäjä torjui skinien hyökkäyksen asiakkaan avulla
http://www.ts.fi/online/kotimaa/170906.html


Turkulainen maahanmuuttaja kertoo kohdanneensa skinijoukon lauantaina jo toistamiseen. Kolme viikkoa sitten joukkio potkaisi peilin rikki autosta. TS/Lennart Holmberg

Turussa viikonloppuna riehunut skinijoukkio tunkeutui yhteen maahanmuuttajan pitämään ravintolaan huutelemaan maahanmuuttajavastaisia iskulauseita. Lisäksi parikymppisten miesten joukkio yritti tunkeutua muutamaan muuhun ravintolaan.

Yksi ryhmän vihan kohteeksi joutuneista oli itäisessä Turussa kebab-ravintolaa pitävä Mohammadi . Hän ei halua sukunimeään julkisuuteen.

– Minä pelkään heitä, koska he tietävät minut, mutta minä en tiedä, keitä he ovat.

Kahdenkymmenen skinheadin joukko ilmestyi lauantai-iltana Mohammadin ravintolan eteen. Yrittäjän mukaan mukaan joukkio hakkasi ravintolan ikkunaa, näytti keskisormea ja kaatoi mainostaulun. Ravintolassa ollut asiakas esti joukon sisäänpääsyn sulkemalla oven.

Tällöin Mohammadi soitti poliisin paikalle, jolloin tilanne rauhoittui.

Mohammadi kertoo törmänneensä samanlaiseen porukkaan myös kolme viikkoa aikaisemmin. Hän osoittaa autonsa sivupeiliä, joka on korjattu ruskealla teipillä.

– Yksi miehistä potkaisi sen rikki. Tulin ulos autosta, jolloin porukka kävi päälleni.

– Olen asunut Suomessa 15 vuotta, ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun jotain tällaista tapahtuu, Mohammadi sanoo.

Myös komisario Stephan Sundqvistin mukaan tapahtuma on harvinainen. Varsinais-Suomessa ei ole tullut poliisin tietoon näin suuria skinijoukkioita vuosiin.

Joukkio riehui Turussa lauantaina noin kello 22 alkaen. Poliisin mukaan tilanne rauhoittui kello kuuteen mennessä sunnuntaiaamuna. Skineistä kymmenen otettiin kiinni. Heiltä löydettiin teleskooppipamppu ja kaasusumutin.

Noin 20-vuotiaita miehiä epäillään muun muassa pahoinpitelyistä.

 

———————————————————————————————————————–

4.11.2010 Turun Sanomat

Lauantain joukkotappelujen välille ei löytynyt yhteyttä
http://www.ts.fi/online/kotimaa/171601.html

Samoihin aikoihin lauantai-iltana sattuneet kaksi joukkotappelua Turussa eivät liittyneet mitenkään toisiinsa, arvioi Varsinais-Suomen poliisi. Lauantaina Turun keskustassa riehui monipäinen joukko skinheadeiksi kuvailtuja nuorukaisia, jotka provosoivat vastaantulleita ulkomaalaisia ja huutelivat iskulauseita.

Samaan aikaan Teräsrautelan kaupunginosassa pidetyissä kotihipoissa suomalaisten ja maahanmuuttajien välille kehkeytyi tappelunnujakka. Silminnäkijöiden kuvausten mukaan myös tässä tapauksessa kahakkaan osallistuneet suomalaismiehet olivat pukeutuneet äärikoikeistolaisille ryhmille ominaiseen tapaan.

Poliisin mukaan tapausten tutkinta on toistaiseksi edelleen kesken, eikä niistä ole näin alkuvaiheessa mahdollista kertoa juuri mitään varmaa.

———————————————————————————————————————–

3.11.2010 Turun Sanomat

Maahanmuuttajat ja suomalaisnuoret iskivät yhteen Teräsrautelassa

Turun Teräsrautelassa käytiin lauantaina perinteisen kaavan mukainen joukkotappelu, jossa kaiken kaikkiaan yli kaksikymmentä nuortamiestä otti mittaa toisistaan. Kukaan ei loukkaantunut vakavasti, mutta osa osanottajista joutui käymään yöllä Turun pääterveysasemalla tarkistuttamassa kuntonsa. Nujakointi käytiin pääasiassa nyrkein. Ainoastaan yhden taisteluparin välillä poliisi kirjasi käytetyn kaljapulloa lyömäaseena.

Tapahtumat alkoivat lauantai-iltana Vilkastuksenkadulla järjestetyistä kotibileistä. Poliisin keräämien paikallaolijoiden kertomusten mukaan juhlissa ollut joukko ulkomaalaistaustaisia nuoria alkoi uhkailla erästä suomalaista miespuolista vierasta.

Tämä katsoi parhaimmaksi liueta paikalta. Ulkona hän kuitenkin soitti tuekseen joukon ystäviään ja hetken päästä yli kymmenpäinen parikymppisten miesten joukko palasi joukolla juhliin.

Tilanne kehkeytyi tappeluksi rivitaloasunnon takapihalla puoli yhdeltätoista illalla. Lopulta molemmin puolin rintamalinjoja nujakointiin osallistui yli kymmenkunta miestä. Kaikki osallistujat olivat 1980- ja 1990-lukujen taitteessa syntyneitä. Tilanne laukesi vasta poliisin saavuttua paikalle.

RAMI NIEMINEN

———————————————————————————————————————–

17.11 2010 Turun Sanomat

Kutsumattomat vieraat häiriköivät

Turun Sanomissa 4.11. uutisoitiin edellisenä lauantaina sattuneesta tapahtumasta otsikolla Suomalaisnuoret ja maahanmuuttajat ottivat yhteen Teräsrautelassa.

Jutussa olevat kuvaukset olivat lähes poikkeuksetta vääriä ja antavat tilanteesta kuvan, joka ei vastaa todellisia tapahtumia.

Kotibileitä vietti 9-luokkalaisten kutsuma joukko sekä kantaväestöön kuuluvia että maahanmuuttajanuoria tyttöjä ja poikia, iältään pääasiassa 15–16-vuotiaita.

Mukana olijoiden kertoman mukaan bileisiin oli tullut pari kutsumatonta suomalaispoikaa, joita järjestäjät olivat pyytäneet poistumaan. Mitään tappelua tai suukopua paikalla olleiden mukaan tilanteeseen ei liittynyt, ei myöskään uhkailua kuten uutisoitiin. Sekä suomalaisten että maahanmuuttajataustaisten kertoman mukaan tunnelma jatkui hyvänä.

Hyvä tunnelma rikkoutui kun kaksikymmenpäinen tuntematon 20–25-vuotisten joukko tunkeutui sisään. Pahoinpitelyt alkoivat välittömästi ja kohdistuivat 3–4 maahanmuuttajataustaiseen poikaan. 18-vuotias kaadettiin joukolla maahan, hakattiin, potkittiin ja kuristettiin. Muutama maahanmuuttajapoika yritti puolustaa kaveriaan, joka hakattiin niin pahasti että lääkäri piti hänet yön yli sairaalassa. Suomalaistytön yrittäessä mennä väliin kuristamiseen, häntä lyötiin pullolla.

Suurin osa juhlijoista pakeni pimeään metsään, muutama pakenija loukkasi jalkansa. Paikalla kuultiin mm. ”Suomi suomalaisille”-huutoja. Tämä rikos: kotirauhan törkeä, väkivaltainen rikkominen, kohdistui kaikkiin paikallaolijoihin, niin suomalaisiin kuin maahanmuuttajataustaisiinkin, vähintään järkytyksen muodossa.

Nämä tiedot perustuvat paikalla olleiden suomalaisten kertomaan. Miksi tämä kuvaus on niin erilainen kuin mitä luimme lehdestä? Jutussa todettiin sen perustuvan paikalla olleiden kertomukseen, jonka poliisi oli kirjannut.

Tietojemme mukaan järjestäjiä sen paremmin kuin pahoinpideltyjä ei asiassa ainakaan 15.11. mennessä ole kuultu eikä mahdollista kuulemisaikaa ilmoitettu.

Toisin sanoen juttu pohjautuu kutsumatta juhliin tunkeutuneiden kertomuksiin.

Järjestäneiden 9-luokkalaisten ja joidenkin vanhempien kanssa sovittiin tietyistä pelisäännöistä ja että vanhemmat soittavat aika ajoin ja soittoihin vastataan.

Tarkistussoitto tehtiin noin puoli yksitoista, jolloin kaikki oli hyvin.

Kello 23.15 yhdet vanhemmat tulivat paikalle tarkistamaan tilannetta. Yllätykseksi paikalla oli ambulanssi sekä kaksi poliisiautoa.

Tilanne oli syntynyt niin nopeasti, että puhelinsoitot järkyttyneiltä nuorilta saatiin pimeästä metsästä. Kaikki me järjestäjien vanhemmat kannamme vastuumme tästä ja pahoittelemme naapureille aiheutettua harmia.

Asian loppunäytös käydään käräjillä, jolloin kesken oleva poliisitutkinta antaa myös yksityiskohtaisen selvityksen tapahtumien kulusta.

Positiivisena asiana alaikäisten järjestäjien kohdalla pidimme sitä, että paikalle saapuneina vanhempina totesimme, että alkoholia sopimuksen mukaisesti ainakaan heidän toimestaan ei ollut nautittu. Vieraiden määrästä tosin oli lipsuttu.

Joukko järjestäjien vanhempia

 

———————————————————————————————————————–

17.11.2010 fifi.voima.fi

Nuorten vanhemmat suuttuivat Turun Sanomille rasistisen hyökkäyksen uutisoinnista
[ fifi.voima.fi – 17.11.2010 kello 13.14 ]
Turun Sanomien uutinen kotibileissä syntyneestä nujakasta perustui ainoastaan rasistisia iskulauseita huutaneiden tunkeutujien kertomuksiin, hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden ysiluokkalaisten vanhemmat kirjoittavat.

TS uutisoi marraskuun alussa tappelusta otsikolla Maahanmuuttajat ja suomalaisnuoret iskivät yhteen Teräsrautelassa. Jutun mukaan “perinteisen kaavan mukainen joukkotappelu” alkoi, kun “joukko ulkomaalaistaustaisia nuoria alkoi uhkailla erästä suomalaista miespuolista vierasta” ja uhkailun kohde haki joukon ystäviään tueksi.

Kotibileiden järjestäjien vanhempien kirjoituksen mukaan lehti perusti uutisensa ainoastaan juhliin tunkeutuneiden vieraiden miesten kertomuksiin. Vanhempien mukaan ysiluokkalaisten rauhallinen illanvietto keskeytyi, kun joukko tuntemattomia 20-25-vuotiaita miehiä tunkeutui asuntoon ja ryhtyi pahoinpitelemään maahanmuuttajataustaisia poikia. “Paikalla kuultiin mm. ‘Suomi suomalaisille’ -huutoja”, vanhemmat kirjoittavat.

Lehden alkuperäisen uutisen mukaan kuvaus tapahtumien kulusta perustuu poliisin keräämiin paikallaolijoiden kertomuksiin. Vanhempien mukaan ketään ysiluokkalaisista ei kuitenkaan ole vielä kuultu. “Toisin sanoen juttu pohjautuu kutsumatta juhliin tunkeutuneiden kertomuksiin”, vanhemmat kirjoittavat.

Yksi ysiluokkalaisista joutui pahoinpitelystä sairaalahoitoon. Asiasta on käynnissä poliisitutkinta.

fifi.voima.fi

———————————————————————————————————————–

19.11.2010 YLE Turku

Rasisminvastaista kulkuetta uhkailtu Turussa
http://yle.fi/alueet/turku/2010/11/rasi … 54473.html

Turussa lauantaina järjestettävää lauantaina rasismin vastaista mielenosoitusta on uhkailtu netissä väkivaltaisilla toimilla. Kulkue aiotaan järjestää uhkauksista huolimatta poliisin turvaamana.

Uhkaukset ovat yllättäneet rasismin vastaisen kulkueen ja toritapahtuman järjestäjät.

Teea Jäske vakuuttaa, että keskipäivällä marssitaan ja järjestetään toritapahtuma uhkailuista huolimatta.

– Ihan turvallisin mielin mielenosoitukseen lähdetään. Poliisille on tiedotettu siitä, mitä Facebookissa on kirjoiteltu, ja käymme tänään vielä uudelleen poliisilaitoksella uhkauksista ilmoittamassa, kertoo Jäske.

Jäsken mukaan kulkueella on poliisisaattue turvanaan.

– Tarkoituksena on järjestää kulkue kaikenlaista yhteiskunnassa olevaa rasismia vastaan; alkuperää, seksuaalisuuta, ikää kohtaan. Mutta tietenkin maahanmuuttaja-asia on se mikä ihmisiä on puhututtanut, ja siitä ajatus lähti, että Turussa on ollut levotonta, taustoittaa Teea Jäske.

Jäske epäilee, että uhkausten takana ovat samat äärioikeistolaiset tahot, jotka marraskuun alussa huutelivat rasistisia iskulauseita Turun keskustassa.

Rasismin vastainen kulkue lähtee Turun tuomiokirkon luota lauantaina kello 12 ja päätyy kauppatorille, jossa noin 12.30 aikaan alkaa toritapahtuma.

———————————————————————————————————————–

20.11.2010 Turun Sanomat

Äärioikeistolaisjoukko häiritsi rasisminvastaista mielenosoitusta Turun kauppatorilla
http://www.ts.fi/online/kotimaa/175599.html


Poliisi hälytti paikalle lisävoimia, kun rasistisia kommentteja huudellut ryhmä kokoontui Turun kauppatorille häiritsemään rasisminvastaista mielenosoitusta. TS/Riitta Salmi

Parikymmentä äärioikeistolaista nuorta kokoontui Turun kauppatorille häiritsemään rasisminvastaista mielenosoitusta lauantaina. Poliisi sai joukon hajaantumaan, ja häiriö jäi rasististen lauseiden huuteluksi.

Tuomiokirkolta torille kello 12 marssinut rasisminvastainen kulkue keräsi arviolta yli sata mielenosoittajaa. Poliisi turvasi mielenosoitusta, koska internetissä oli ollut uhkaavaa kirjoittelua.

Kulkue sai marssia muuten rauhassa Kauppatorille, mutta yksi mies huuteli maahanmuuttajavastaisia iskulauseita Eerikinkadun ja Brahenkadun kulmassa.

Samaan aikaan parikymmenpäinen äärioikeistolaisjoukko marssi Puutorilta Kauppatorille. Osa joukosta oli peittänyt kasvonsa huiveilla. Kauppatorilla ryhmä huuteli rasistisia kommentteja. Poliisien ympäröimä ja puhuttelema joukko hajaantui jonkin ajan kuluttua.

Ylikonstaapeli Artturi Hård Varsinais-Suomen poliisista kertoi, että poliisi sai tiedon skinheadien kokoontumisesta aamulla. Kauppatorilla oli enimmillään kuusi poliisipartiota seuraamassa ja rauhoittelemassa tilannetta.

– Ei mitään hämminkiä, Hård kuittasi tilanteen rauhoituttua.

Ugandalainen ohikulkija Jean-Patrick Mpindi seurasi mielenosoitusta ja äärioikeistolaisten kokoontumista vierestä. Hän piti rasisminvastaisen mielenosoituksen sanomaa tärkeänä, koska maailmassa on juuri nyt paljon kansainvälisiä ongelmia kuten talouskriisi ja ilmastonmuutos.

Rasisminvastaisen mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Teea Jäske arvioi, että Turussakin näkyvä rasismi liittyy lamaan.

– Kun asiat eivät ole taloudellisesti hyvin, syytetään maahanmuuttajia, Jäske totesi.

Rasisminvastainen toimintaryhmä koostuu eri järjestöistä, puolueista ja yksityisihmisistä. Kulkueella haluttiin kiinnittää huomiota köyhyyteen ja syrjäytymiseen sekä ihmisoikeuksien ja lasten oikeuksien edistämiseen. Tänään lauantaina vietetään lapsen oikeuksien päivää.

———————————————————————————————————————–

23.11.2010 YLE Turku

Uusnatsismin nousu Turussa huolestuttaa tutkijaa
http://yle.fi/alueet/turku/2010/11/uusn … 64233.html

Uusnatsismi on viime aikoina voimistunut selvästi Turussa. Tuorein tapaus oli viikonlopun suvaitsevaisuusmielenosoituksen häirintä kauppatorilla. Rasismitutkijan mielestä liikehdinnän lisääntyminen liittyy siihen, että maahanmuuton vastaiset näkemykset ovat saaneet enemmän sijaa julkisuudessa.

Hakaristien ilmestyminen katukuvaan ei ole Turussa uusi ilmiö. Jo 80-luvulla Pekka Siitoin villitsi, 90-luvun aallossa ulkomailta tulleisiin kohdistui kymmeniä väkivallantekoja.

Hakaristiväki oli häiritsemässä myös viime lauantain suvaitsevaisuuskulkuetta Turun kauppatorilla. Aiemmin syksyllä rasistinen ryhmä aiheutti häiriötä ravintolassa. Pitäisikö kaupunkilaisten huolestua?

Rasismia tutkinut Turun yliopiston tutkija Suvi Keskinen sosiologian laitokselta pitää ilmiötä huolestuttavana.

– Mielestäni pitäisi olla huolissaan siitä, että tämäntyyppiset näkemykset yleistyvät. Ajatellaan, että on mahdollista mennä suoraan häiriköimään ihmisiä ja käydä ihmisten päälle. Kyllä se on ilmiönä vakava riippumatta siitä, oliko lauantainen huutelu mielenosoituksessa vakavaa vai ei.

Suvaitsevaisuuskulkuetta häirinnyt BoneHeads on uusi ryhmä Turussa. Ydinjoukon mudostavat 14 nuorukaista, joita näyttää yhdistävän kamppailulajien harrastus ja viha vasemmistolaisuutta kohtaan. Ryhmällä on edellytykset kasvaa, mikäli maahanmuuttovastaisuus kasvaa kansan keskuudessa.

Tutkija Suvi Keskinen Turun yliopistosta haluaisi päättäjien tarttuvan tiukemmin ilmiöön. Hyödyllistä olisi myös viljellä suvatsevaisuutta varsinkin lähiöissä.

– Sellaista toimintaa on näkynyt vähän, missä yritettäisiin kaupunginosien asukkaiden kesken saada aikaan yhteistä toimintaa yli etnisten rajojen. Sellaiselle toiminalle olisi tilausta. Toivoisin, että hallitus ottaisi kantaa siihen, että tällaisia asuinaluekampanjoita järjestettäisiin, sanoo tutkija Suvi Keskinen.

YLE Turku

———————————————————————————————————————–

4.12.2010 YLE Turku

Turun torilla joukkotappelu
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/12/t … 95473.html

Useat kymmenet suomalaissyntyiset ja ulkomaalaistaustaiset nuoret miehet tappelivat perjantain ja lauantain välisenä yönä Turun Kauppatorilla. Poliisi otti kuulusteluja varten kiinni yhden rähinöitsijän.

Turun Kauppatorin jengitappelua oli rauhoittamassa peräti seitsemän poliisipartiota. Suomalaissyntyiset ja ulkomaalaistaustaiset miehet löivät ja potkivat toisiaan, mutta kukaan ei loukkaantunut tappelussa vakavasti.

Poliisi otti kuulusteluja varten kiinni yhden ulkomaalaistaustaisen miehen. Useita tappeluun osallistuneita vietiin putkaan.

Turussa on viime aikoina ollut tavanomaista enemmän väkivaltaisia yhteenottoja eri kansanryhmien välillä, kertoo Turun poliisi.

Perjantain ja lauantain välinen yö oli Turun torilla muutenkin rauhaton. Poliisin putkat täyttyivät säilöön otetuista

4.12.2010 Uusi Suomi

Turku yöllä: ”Kaljupäiset suomalaiset ja ulkomaalaiset löivät toisiaan”
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/107199- … n%E2%80%9D

Turun Kauppatorilla nähtiin vakava etninen yhteenotto, kun suomalaissyntyiset ja ulkomaalaistaustaiset ryhmät ottivat yhteen useita kertoja yön aikana.

Varsinais-Suomen poliisi tiedottaa seuraavaa:

“Turussa Kauppatorilla oli 4.12. lauantaina aamuyöllä lumipyrystä huolimatta useiden kymmenien henkilöiden välillä joukkotappelu. Kaljupäiset suomalaissyntyiset ja ulkomaalaistaustaiset nuoret miehet potkivat ja löivät toisiaan.”

Poliisin mukaan pahinta tilannetta rauhoitti 7 poliisipartiota. Etninen väkivalta leimahti yön aikana useita kertoja uudestaan Kauppatorilla.

Yleisradio kertoo, että yksi ulkomaalaistaustainen mies on otettu kiinni kuulusteluja varten. Yle kertoi maanantaina, että Turussa on viime aikoina havaittu tavallista voimakkaampaa uusnatsiliikehdintää. Poliisi vahvistaa tämän lauantaina.

Tutkija Suvi Keskisen mukaan Turulla on pitkä historia äärioikeiston kotikaupunkina. Esimerkkeinä hän käyttää Pekka Siitoinin 1980-luvulla villinnyttä hahmoa.

Turussa häirittiin viime viikonloppuna suvaitsevaisuusmielenosoitusta. Häirinnän taustalla on ilmeisesti järjestäytynyt skinijengi, joka käyttää itsestään nimeä BoneHeads. Jengin jäseniä kerrotaan olevan noin 14. He kaikki harrastavat kamppailulajeja ja vihaavat vasemmistoa, Yle kertoo.

BoneHeadsin osuudesta viime yön joukkotappeluun ei toistaiseksi ole tietoa.

 

4.12.2010 Turun Sanomat

Kymmenet kaljupäät ja maahanmuuttajat nujakoivat Turussa
http://www.ts.fi/online/kotimaa/179196.html

Useat kymmenet kaljupäiset suomalaiset ja ulkomaalaistaustaiset nuoret miehet ottivat mittaa toisistaan Turun kauppatorilla lauantain vastaisena yönä sakeasta lumipyrystä huolimatta.

Nuoret miehet tappelivat toisiaan potkien ja lyöden.

Paikalle tarvittiin tilannetta rauhoittamaan seitsemän poliisipartiota. Useita tappeluun osallistuneita otettiin kiinni ja toimitettiin putkaan.

Nujakointi jatkui vielä joukkotappelun jälkeen eri puolilla Turun keskustaa ravintoloissa ja niiden edustoilla, kun liikaa alkoholia nauttineet pikkujoulunviettäjät äityivät rähinöimään.

4.12.2010 Poliisi.fi
Varsinais-Suomen pl päivittäistiedote
http://poliisi.fi/poliisi/varsinais-suo … EF00378309

Turussa Kauppatorilla oli 4.12. lauantaina aamuyöllä lumipyrystä huolimatta useiden kymmenien henkilöiden välillä joukkotappelu. Kaljupäiset suomalaissyntyiset ja ulkomaalaistaustaiset nuoret miehet potkivat ja löivät toisiaan. Paikalla tilannetta rauhoittamassa oli 7 poliisipartiota.
Useita tappeluun osallisia otettiin kiinni ja tuotiin putkaan. Tästä huolimatta Kauppatorin alue ei rauhoittunut yön aikana vaan vaati jatkuvaa poliisin läsnäoloa.
Pikkujoulua vietettiin yleisestikin rauhattomissa tunnelmissa tappelemalla Turussa eri ravintoloissa ja niiden edustoilla.

 

———————————————————————————————————————–

08.12.2010 fifi.voima.fi

Rasismi nousi otsikoihin Turussa
http://fifi.voima.fi/artikkeli/2010/jou … in-turussa

Äärioikeiston esiintulo puhuttaa Turussa. Huomiota ovat herättäneet kaduilla entistä näkyvämmin kulkeneet porukat, joilta on takavarikoitu hiljattain muun muassa kaasusumutin ja teleskooppipamppu. Keskustelua ovat herättäneet myös äärioikeistolaiset iskulauseet sekä lievät pahoinpitelyt. Katja Lappalainen uppoutui rasistisen skinhead -kulttuurin taustoihin.

Turun äärioikeiston nousua on verrattu 1990-luvun laman aikaiseen liikehdintään: taantuman ja työttömyyden epäillään vaikuttavan ilmiön uuteen näkyvyyteen kaduilla. Uusnatsien esille tulleeseen joukkoon näyttää kuuluvan noin parikymppisiä, Turun seudulta kotoisin olevia miehiä, mutta joukossa on näkynyt myös naisia. Esimerkiksi marraskuisen rasisminvastaisen mielenosoituksen yhteydessä järjestetyssä vastatempauksessa oli useampi nainen runsaan parinkymmenen osallistujan joukossa.

Rasisminvastaista mielenosoitusta uhkailtiin etukäteen väkivallalla. Mielenosoituksen häiritsijät huutelivat 100 ihmisen kulkueelle rasistisia kommentteja ja käyttäytyivät hyökkäävästi. Paikalla oli toistakymmentä poliisia pitämässä osapuolia erillään.

Poliisikin on toki havainnut jännitteet.

“Turussa Kauppatorilla oli 4.12. lauantaina aamuyöllä lumipyrystä huolimatta useiden kymmenien henkilöiden välillä joukkotappelu”, tiedottaa Varsinais-Suomen poliisi. “Kaljupäiset suomalaissyntyiset ja ulkomaalaistaustaiset nuoret miehet potkivat ja löivät toisiaan.”

Myös Yle on uutisoinut Turun tavallista voimakkaammasta uusnatsiliikehdinnästä. Se ei ole Turussa uutta, mutta ilmiö on tullut esille lähinnä vain hetkellisinä aaltoliikkeinä 80-, 90- sekä 2000-luvuilla.

Mediassa huomiota on herättänyt joukkoon liittyvän termistön käyttö. Puhutaan “äärioikeistolaisista ns. skinheadeista”, “hakaristiväestä”, “rasistisesta BoneHeads-ryhmästä.” Skinheadeistä sekä uusnatseista puhutaan yhä usein samassa lauseessa, erottamatta näitä mitenkään toisistaan. Jos skinhead-nimitystä käytetään äärioikeistolaisen liikehdinnän yhteydessä, olisi paikallaan täsmentää, että puhe on rasistisesta skinheadista.

Aiheesta kirjoittavien journalistien olisi hyvä tuntea ilmiön historiaa, koska termistön sekava käyttö uutisoinnissa hämmentää. Rasistiset skinheadit eivät myöskään välttämättä aina itsekään tunne tyylinsä historiaa.

Perinteisten skinien parissa rasistisia skinheadeja kutsutaan nimellä boneheads. Sitä nimitystä myös turkulainen ryhmittymä Ylen mukaan itsestään käyttää.

Skinhead-liike on alkanut 60-luvulla vastakulttuurina, johon sekoittui jamaikalaisia vaikutteita, erityisesti musiikkia. Musiikkityylit kuten raggae, soul ja myöhemmin ska sekä punk kuuluivat oleellisena osana tähän Iso-Britanniassa työläisnuorten parissa syntyneiden yhteisöjen elämäntapaan. Työläisyys, vasemmistolaisuus sekä jalkapallo ovat kuuluneet tiiviisti tähän kulttuuriin.

Seitsemänkymmentäluvun lopulla liike voimistui. Samaan aikaan rasistiset ryhmittymät alkoivat omaksumaan skinheadeille tyypillistä tyyliä. Kuitenkaan esimerkiksi 80-luvun OI!-liikkeen synnyllä ei ollut mitään tekemistä rasismin tai natsismin kanssa.

Antirasistisia skinheadeja pidetään alkuperäisen 60-luvun kulttuurin jatkajina. Heistä voi oikeutetusti käyttää nimitystä skinhead, mutta usein näkee tarkennettuja määrityksiä, kuten SHARP (Skinheads Against Racial Prejudice) sekä ARA (anti-Racist Action) tai RASH (Red and Anarchist Skinheads). SHARP-skinheadien mukaan skini ei voi edes olla rasisti – onhan liikkeen tausta Jamaikalla.

Puolassa rasistisen skinhead-liikkeen sanotaan olevan erityisen vahva. Puolan kaduille maalatut sapluunamaalaukset puhuvat tämän puolesta. Hakaristit ja tähtäysristikot ovat myös hyvin yleisiä.

Skinheadit käyttävät tietyntyyppisiä vaatemerkkejä ja tyyliä. Keskustellessani tsekkiläisen vannoutuneen SHARP-skinin kanssa kertoi hän välittömästi pitkän listan vaatemerkkejä. Vaikka hän oli vannoutunut antirasisti, hän käytti samoja merkkejä kuin rasistiset skinheadit – se tapaa hämmentää ihmisiä.

Maiharit, käärityt farkut ja pilottitakki kuuluvat tyylin vakiovarustukseen. Skinimerkkien kirjo on laaja: Ben Sherman, Fred Perry, Hooligan, Lonsdale, PitBull Germany. Näitä merkkejä näkee nykyään paljon myös Turussa. Uutuutena mukana on ainakin Turun CrossRoad-kaupan maahantuoma Thor Steinar, jota aikaisemmin ei ole paljon näkynyt. Kyseinen merkki oli ainoita, jonka haastattelemani SHARP-skin sanoi pelkästään “luupäiden” eli rasistien käyttävän. Thor Steinar- tuotteet on aikaisemmin jopa kielletty niiden käyttämien logojen SS-yhtäläisyyksien vuoksi. Merkki kuitenkin uudelleenbrändättiin, jotta se olisi hyväksytty kaikissa valtioissa.

Euroopassa matkustaessani kävin Espanjassa jalkapallo-otteluissa paikallisten skinien kanssa. Liikkuessani heidän kanssaan minulta kysyttiin usein olenko skinhead. Vaikka tyyli ei olisikaan perinteinen skineille kuuluva, niin “rudeboy”-tyylinen mies sanoi minulle, että skinhead voi olla sydämessään vaikka tyyli ei olisikaan perinteinen. Hänen mukaan kyse on enemmänkin elämäntavasta ja ajattelusta kuin vaatetyylistä.

Jalkapallo-otteluissa nämä nuoret kävivät viikottain. Futis yhdistikin jengiä hyvin oleellisena osana musiikin lisäksi.

Tsekeissä tapaamani skinheadit edustivat perinteisempää tyyliä ja he olivat politisoituneempia. Se johtuu pitkälti alueen väkivaltaisista yhteenotoista. Rasististen sekä perinteisten skinheadien yhdistäminen mediassa johtaa myös valtaväestön vihaan kaikkia skinejä kohtaan, minkä näki myös käytännössä Tsekin kaduilla ihmisten reaktioissa. Tämän vuoksi monet skinheadit kantoivat selkeästi näkyvillä SHARP-logoja erottautuakseen rasisteista.

Kirjoittaja on kulttuurintutkija ja valokuvaaja.

 

———————————————————————————————————————–


19.12.2010 Turun Sanomat

Uusnatsien uusi polvi aloitti Turussa ”isänmaallisen väkivallan”

http://www.ts.fi/online/kotimaa/182459.html
Uusnatsit ovat juhlatuulella. Facebook-ryhmä Boneheads Turun seinälle ilmestyy 30. lokakuuta kirjoitus: ”Juhlat tiedossa! Otetaa ihan rauhallisesti sit, eiks vaa jätkät?” jäsen S. kirjoittaa.

Mies vaikuttaa jonkinlaiselta johtajahahmolta. Hän on aiemmin kehottanut joukkoja kerholle siivoustalkoisiin, ja nyt hän aikoo ottaa juhlissa ”valvovan roolin”.

Jäsenistö on tähän mennessä lähinnä pitänyt hauskaa keskenään. He ovat pumpanneet rautaa ja ihailleet lihaksiensa ihoon tehtyjä tatuointeja: hakaristi, leijona, SS-salamat, rautaristi, kelttiristi ja hämähäkinseitti.

Nyt jäsen R. kommentoi S:n kirjoitusta:

”Napiotta.”

Se viittaa päähän ampumiseen, mieluiten ”neekerin”. Nyt on tarkoitus kuitenkin lähteä kaupungille korkeintaan nyrkkirautojen kanssa. Ryhmä kutsuu sitä hauskanpidoksi.
Teoilla ylpeillään netissä

Lokakuun lopussa hauskanpito tarkoitti vastaan tulleiden maahanmuuttajien pahoinpitelemistä ja rasistista huutamista kebab-paikoissa.

Seuraavaksi joukkion kohteeksi joutui rasisminvastainen mielenosoituskulkue. Itsenäisyyspäivää edeltäneenä viikonloppuna tapeltiin Kauppatorilla maahanmuuttajien kanssa.

Jälkeen päin joukkion jäsenet ylpeilevät teoillaan Facebookissa ja linkittävät profiileihinsa uutisia omista teoistaan ja kuvia itsestään lähellä poliiseja. Kirjoituksista käy ilmi, että he kokevat olevansa isänmaan asialla.
Kerhotaloja ja verkkoyhteisöjä

Rikoskomisario Kai Loukkaanhuhdan mukaan vastaavaa liikehdintää ei ole nähty Turussa vuosikausiin. Turun Sanomat selvitti joukkion jäsenten taustoja muun muassa Varsinais-Suomen käräjäoikeudesta.

Heillä on tilillään pitkä lista pikkurikoksia, mutta myös joitakin raskaampia rikoksia, kuten vakavia pahoinpitelyjä, kaappaus sekä savukranaatin heittäminen maahanmuuttajan asuntoon.

Turun Kerho -nimisen Facebook-profiilin ympärille on ryhmittynyt yli 200 uusnatsien kannattajaa. Joukossa on myös salanimellä esiintyvä nuori mies, jota epäillään Helsingin kesäisestä Pride-iskusta. Joukosta löytyy myös turkulainen kunnanvaltuutettu Olavi Mäenpää.

Vastaavia ryhmiä toimii eri puolilla Suomea. Esimerkiksi ”Helsinki rac” -nimisellä ryhmällä on oman ilmoituksensa mukaan Helsingissä kaksi kerhotaloa. Turun ryhmällä on kokoontumispaikka Lemminkäisenkadulla.

TUOMAS RIMPILÄINEN

 

———————————————————————————————————————–

 


Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: